Akoestisch plafond

26 april 2016

Posted in Woning en Tuin

Als mensen denken aan het belang van een goede akoestiek in een ruimte en het nut van het plaatsen van een akoestisch plafond, dan denken zij vaak enkel aan ruimtes waar muziek gemaakt wordt. Daar is het in hun ogen immers belangrijk om over een goede akoestiek te beschikken. Maar wat zij zich niet realiseren is dat dit eigenlijk voor iedere ruimte van groot belang is, wat de invulling ervan ook is. Overal wordt immers geluid gemaakt, al zijn het maar gesprekken tussen mensen en daardoor kunnen akoestische plafonds ook overal goed van pas komen. Niets is immers zo vervelend als een kamer waarin alle geluiden ontzettend galmen, dat maakt het onmogelijk om fatsoenlijk een gesprek met elkaar te voeren. Bovendien kan dit voor geluidsoverlast zorgen bij andere gebruikers van het gebouw. Een akoestisch plafond kan dan een uitkomst zijn, zodat er geen sprake is van een enorme galm. Vaak wordt er gedacht dat er heel ingewikkelde oplossingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat er ergens geen sprake is van een flinke galm. Natuurlijk zijn er ook andere zaken die er aan bij kunnen dragen dat dit minder wordt, zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor stoffen bekleding op de stoelen, veel gordijnen en bijvoorbeeld diverse accessoires, zoals kussens en vloerkleden. Hoewel dat in sommige ruimtes zeker een oplossing kan zijn, is dit natuurlijk lang niet overal een optie. Een akoestisch plafond daarentegen kan echt overal gebruikt worden. Wat voor gebouw het ook is, hoe de betreffende ruimte er ook uit ziet en waar deze ook voor wordt gebruikt, een akoestisch plafond zorgt er altijd voor dat de akoestiek een stuk beter wordt en dat de enorme galm verdwijnt.

Akoestisch plafond voor verschillende locaties

Aan wat voor soort locaties moet er nu gedacht worden als het gaat over het nut van akoestische plafonds? U kunt dan in de eerste plaats denken aan uw eigen woning. Woont u bijvoorbeeld in een flatgebouw of appartementencomplex en houdt u van een eenvoudige inrichting, dan kunt u last krijgen van galmende geluiden. Zoals gezegd kunt u dit ook voorkomen door gebruik te maken van gordijnen en verschillende accessoires, maar als dit niet bij uw stijl past, dan is een akoestisch plafond dus een uitstekende oplossing voor dit probleem. Dat is het ook voor bijvoorbeeld kantoren. Kantoorruimtes zijn vaak redelijk sober ingericht, er wordt gebruik gemaakt van zonweringen en niet van gordijnen, er ligt vaak geen tapijt op de vloer of vloerkleden. Dit alles kan zorgen voor galmende geluiden. Dit kan erg storend zijn als u even met een collega iets wilt overleggen of als u een telefoongesprek wilt voeren. Andere collega’s kunnen hier dan veel last van hebben. Wordt er gebruik gemaakt van een akoestisch plafond, dan wordt uw stem gedempt en stoort u anderen niet met uw gesprekken. Een andere locatie waar een akoestisch plafond zeker een aanrader is, is het zwembad. Dit is immers vaak een groot gebouw, waarin de binnenruimtes betegeld zijn. Iedereen kan zich ongetwijfeld nog wel herinneren hoeveel lawaai er in het zwembad hangt door alle zwemmers die wat naar elkaar roepen. Veel mensen vinden dit ontzettend storend. Deze overlast is dus ook heel eenvoudig op te lossen door te kiezen voor een ander soort plafond. Doordat deze een groot vochtafstotend vermogen hebben, zijn ze prima te gebruiken in vochtige ruimtes zoals het zwembad. Er zijn dus heel veel verschillende situaties en gebouwen waarin een akoestisch plafond een goed idee kan zijn, van woningen en kantoren, tot bijvoorbeeld zwembaden en sauna’s.

NPS Plafonds biedt uitstekende materialen

Herkent u het probleem van teveel galm en wilt u dit veranderen door middel van akoestische plafonds? Dan is NPS Plafonds het juiste adres om naar toe te gaan. Zij bieden speciale plafonds die heel eenvoudig te installeren zijn en die een groots effect hebben op de galm in de ruimte. Het fijne van een akoestisch plafond van dit bedrijf, is in de eerste plaats dat ze een groot vochtafstotend vermogen hebben. Dat betekent dat ze ook daadwerkelijk te gebruiken zijn in vochtige ruimtes, zoals sauna’s, zwembaden en badkamers. Een ander groot pluspunt is dat ze volkomen naadloos zijn. Tot slot is het een groot voordeel dat ze gewoon over uw oude plafond geplaatst kunnen worden. Dat betekent dat u dus niet eerst de oude plafondmaterialen uit de ruimte hoeft te slopen om het nieuwe akoestisch plafond te kunnen laten plaatsen. Dit scheelt natuurlijk heel veel werk, tijd en rommel. Het plaatsen van een akoestisch plafond is in een dag gebeurd en u kunt gewoon alles laten staan waar het altijd staat. Doordat er niet eerst oude materialen uitgebroken hoeven te worden, is de montage erg schoon en zorgt het hele proces voor ontzettend weinig overlast. Nu kunt u misschien denken dat het niet zo handig is om over uw oude plafondafwerking de akoestische materialen te laten plaatsen, omdat de ruimte dan lager wordt. De speciale akoestische plafondplaat is echter maar 12 millimeter dik, waardoor er dus absoluut geen ruimte verloren gaat. Er zijn dus verschillende punten om in het oog te houden:

  • de plafondplaat is zeer dun, u hebt dus niet te maken met ruimteverlies
  • de plaat is vochtafstotend en dus geschikt voor iedere ruimte
  • de montage is zeer schoon en zorgt daardoor voor weinig overlast
  • montage is in een dag gedaan en het nieuwe plafond wordt bovendien geheel naadloos

Dat maakt een akoestisch plafond van NPS Plafonds tot een uitstekende keus.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn