Zelf met 3d printer onderdelen aan de slag

22 januari 2019

Posted in Webwinkels en Webshops

Zelf met 3d printer onderdelen aan de slagAls product designer ben ik het gewend om te werken met een veelzijdigheid aan materialen. Zo heb ik in mijn sieradenlijn al eens metaal en kunststof verwerkt, maar werk ik voor de kunstobjecten in huis voornamelijk met hout en textiel. Deze bewerk ik beide op verschillende manieren; ik verf ze, dan zaag of knip ik ze op maat en meestal maak ik dan het oppervlak oneffen, want ik hou van een ruwe uitstraling. Vervolgens bevestig ik alle onderdelen op elkaar en ontstaat er een uniek kunstwerk. Wat ik vaak doe is het opbouwen van een kunstwerk uit allemaal kleine onderdelen. Ik bewerk allemaal losse stukjes resthout en lijm deze vervolgens zo op elkaar dat er een vorm ontstaat. Hier trek ik vervolgens een stuk op maat gemaakt textiel overheen en dan is mijn kunstwerk klaar. Het is wel moeilijk en tijdrovend om exact de vorm te krijgen die ik wil, zeker met hout, dus toen ik een webshop met 3d printer onderdelen ontdekte sloeg ik meteen mijn slag. Als je zelf wilt gaan 3d printen heb je simpelweg alle 3d printer onderdelen nodig en dan kun je meteen beginnen. Met 3d printen zijn de mogelijkheden eindeloos, dus voor mijn kunstwerken was het een flinke vooruitgang toen ik de techniek ontdekte. Nu ik zelf alle benodigde 3d printer onderdelen in huis heb kan ik elke denkbare vorm creëren die ik maar wil, iets wat toen ik nog enkel met hout werkte vrijwel onmogelijk of heel tijdrovend was. 

Hoe gebruik je al die 3d printer onderdelen?

Allereerst een uitleg over wat 3d printen eigenlijk is. Het is namelijk een hele nieuwe techniek, en als je niet goed begrijpt wat je ermee kunt bereiken weet je ook niet wat je met al die 3d printer onderdelen aan moet. 3d printen is een techniek die eigenlijk al decennialang bestaat, maar de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is namelijk door de voortschrijdende techniek steeds goedkoper geworden om een 3d printer aan te schaffen, waardoor product ontwerpers en zelfs hobbyisten hun kans zagen met die technisch hoogstandje aan de slag te gaan. Bovendien werken de nieuwste 3d printers met de beste 3d printer onderdelen steeds gedetailleerder en lenen ze zich dus ook voor hele kleine werkjes met mooie details. Het principe van 3d printen berust op het smelten van een materiaal, dat vervolgens door een hele smalle kop op het oppervlak wordt losgelaten, waardoor een vorm ontstaat. Dit kun je doen met allerlei verschillende materialen, zoals:

  • Gips
  • Goud
  • Keramiek
  • Hout
  • Titanium
  • Epoxy

Maar ook materialen als bioplastic en gerecyled plastic. Wat een hele mooie ontwikkeling is, want als je werkt met gerecyclede 3d printer onderdelen, ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu!

Bestel makkelijk al je onderdelen bij Van alles en meer.

De webshop van Van alles en meer (https://www.vanallesenmeer.nl) is gespecialiseerd in de in- en verkoop van 3d printers en hun onderdelen. Wat je ook nodig hebt voor je 3d print project, zij hebben het in huis. Je kunt hierbij allereerst denken aan de 3d printer zelf, maar ook aan de losse onderdelen zoals elektronica, kossel parts, aluminium profielen en kabels. En natuurlijk de filamenten die je nodig hebt om de producten mee te maken. Bij Van alles en meer hebben ze deze in diverse vrolijke kleuren zoals blauw, geel, groen en zelfs glimmend goud! Met de laatste heb ik al een aantal mooie details geprint voor op mijn kunstwerken. Ik ben blij dat ik het 3d printen heb ontdekt en daarbij deze fijne webshop in 3d printer onderdelen, want mijn kunstwerken zijn er nóg unieker op geworden!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn