Wat je moet weten als beginnende damper

4 december 2018

Posted in Nieuws

Heb jij de beslissing gemaakt om te beginnen met of over te stappen op elektronisch roken? Dan ben je een beginnende damper (elektronisch roken wordt ook wel aangeduid met ‘dampen’). Voordat je hier volop mee bezig gaat, is het goed eerst deze tips te lezen.

6 stappen voor de beginnende damper

De elektrische sigaret ziet er van buiten erg simpel uit, maar van binnen is hij ingenieus in elkaar gezet. Aan de binnenkant zit een batterij, die moet worden opgeladen voordat je kunt gaan roken. Deze batterij is eigenlijk een soort accu, die een tijd gebruikt kan worden om vervolgens weer opgeladen te moeten worden – net zoals bij je mobiel het geval is. Verder is er een ruimte ingebouwd in de elektrische sigaret voor vloeistof en de verdamping ervan. Deze vloeistof, ook wel E-liquid genoemd, kun je als beginnende damper zelf kiezen: het kan iets zijn met nicotine, maar er zijn talloze alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een fruit-, cola- of zelfs tabaksmaak. In ieder geval geeft de vloeistof, maar vooral ook het deel dat zorgt voor de verdamping, smaak aan de sigaret. Wanneer u een beginnende damper bent, moet u een aantal stappen nemen voordat u kunt starten met het elektrisch roken. Dit zijn de volgende:

 • Laadt de batterij van de elektrische sigaret op.
 • Kies een smaak voor de vloeistof.
 • “Prep” de sigaret. Preppen houdt in dat je de tank (ook wel de ‘clearomizer’) van de elektrische vult met de vloeistof. Doe dit tot het aangegeven streepje. Wacht vervolgens 10 tot 15 minuten voordat je het verdampingselement in de sigaret stopt. Wanneer je niet wacht maar gelijk begint, is de vloeistof niet goed ingetrokken, verbrandt de elektrische sigaret het sneller en is het verdampingselement sneller aan vervanging toe.
 • Draai de clearomizer vast op de elektrische sigaret.
 • Ontdoe de elektronische sigaret van de klik-beveiliging door binnen 2 seconden 5 keer te klikken. Dit kan verschillen per sigaret, maar vaak is het dit aantal in dit tijdsbestek.
 • Hou de vuurknop ingedrukt terwijl je dampt.

Wanneer je als beginnende damper deze stappen eenmaal hebt doorlopen, zul je zien dat elektronisch roken een fluitje van een cent is.

Hier moet je op letten

Het dampen op zich is simpel, maar de sigaret komt wel met een gebruiksaanwijzing. Een beginnende damper moet met een aantal dingen rekening houden om ongelukken te voorkomen. Hieronder staan ze op een rijtje.

 • Laat de batterij niet nat worden.
 • Laat de batterij niet in de zon liggen; hij mag niet warm worden.
 • Houdt de sigaret buiten het bereik van kinderen. En nog belangrijker: zorg dat kinderen niet bij de E-liquids kunnen komen. Vloeibare nicotine kan dodelijk zijn.
 • Vervang het verdampingselement om de 2-4 weken.
 • Draai de onderdelen niet te strak aan.
 • Bewaar de elektronische sigaret niet in je broekzak.
 • Laat de batterij niet te lang aan de oplader zitten. ‘Te lang’ betekent hier: de hele dag of de hele nacht. Op de elektronische sigaret zit een led-lampje die aangeeft wanneer de sigaret opgeladen is – en dan is het ook tijd om de oplader uit het stopcontact te halen.

Wanneer je dit, en de handleiding die bij je elektronische sigaret gekomen is, goed hebt doorgelezen, ben je klaar om als beginnende damper een trekje te nemen. Wil je toch nog meer weten, dan is 123dampen.nl een goede website om informatie van te halen. Hier staat onder andere beschreven wat veelgebruikte methoden zijn om te dampen, welke elektronische sigaretten het best geschikt zijn voor deze methoden en wat je moet doen als je een gevorderde damper wordt. Maar dat komt later – eerst maar genieten van dit nieuwe proces als beginnende damper!

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn