Uitkering aanvragen

25 november 2016

Posted in Bedrijven en Bedrijfsleven

uitkeringsinfo - uitkering aanvragen

Kom jij zonder werk te zitten of ben je niet meer in staat om te werken, dan kun je in Nederland een uitkering aanvragen. Wij hebben een zorgvuldig opgebouwd sociaal stelsel, dat zo is ingericht dat het dient als een vangnet voor een ieder die om de een of andere reden niet zelf in zijn of haar inkomen kan voorzien. Dat is natuurlijk een goede zaak, want hierdoor kan iedereen altijd over voldoende financiƫle middelen beschikken om in ieder geval de basiszaken van te kunnen betalen. Natuurlijk is het geen vetpot als je een uitkering aanvragen moet, de inkomsten die je met een baan hebt liggen altijd hoger. Maar dat is ook logisch, uitkeringen bestaan immers om ervoor te zorgen dat niemand onder het bestaansminimum terecht komt. Ze zijn niet bedoeld om flink mee te sparen en om een luxe leven mee te leiden, maar puur voor het kunnen betalen van de huur, de nodige verzekeringen, boodschappen en andere vaste lasten. Door het sociale stelsel dat we in Nederland hebben, hoeft er niemand echt helemaal buiten de boot te vallen en worden mensen gesteund die zonder hun schuld geen werk hebben om in eigen inkomen te voorzien. Is dat laatste bij jou het geval, dan is een uitkering aanvragen het pad om te gaan.

Welke uitkering aanvragen?

Zit jij zonder inkomsten, dan kun je dus een uitkering aanvragen. Maar nu zijn er verschillende uitkeringen in Nederland waar je een beroep op kunt doen, zoals:

  • de bijstand
  • WW
  • WIA

Wanneer heb je nu recht op welke uitkering? Had jij een baan en raak je werkloos, dan kun je in veel gevallen een beroep doen op de WW. Belangrijk is dan wel dat het niet jouw eigen schuld is dat je werkloos bent geraakt, in dat geval kun je namelijk niet deze WW uitkering aanvragen. Verwijtbare werkloosheid ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van het zelf ontslag nemen of als gevolg van ontslag vanwege onvolkomenheden van jouw kant. Je kunt dan denken aan ondanks verschillende waarschuwingen steeds te laat op het werk komen of werktaken niet goed uitvoeren. Als je werkgever dergelijke zaken al meermalen aangestipt heeft in functioneringsgesprekken en je al verschillende officiƫle waarschuwingen hiervoor ontvangen hebt, dan ben je dus verwijtbaar werkloos. Een WW uitkering aanvragen is wel mogelijk als je zonder schuld werkloos bent geworden, bijvoorbeeld vanwege een faillissement van jouw werkgever, vanwege overtalligheid of vanwege het niet verlengen van je contract omdat jouw baas niet meer voldoende werk heeft voor al het personeel.

Uitkeringsinfo.nl biedt informatie over uitkeringen

Een WIA uitkering aanvragen is een optie als jij vanwege chronische ziekte of lichamelijke beperkingen niet in aanmerking komt voor het vervullen van een baan. Je wordt dan gekeurd door een arts en deze zal bepalen in hoeverre jij in staat zou zijn om te werken en voor hoeveel procent jij afgekeurd wordt. In de bijstand kom je pas terecht als je geen recht hebt op WW of op een andere uitkering. Een bijstand uitkering aanvragen is echt een laatste redmiddel, het is het laatste vangnet om ervoor te zorgen dat mensen niet in de goot belanden. Natuurlijk valt er nog heel veel meer te vertellen over uitkeringen, maar of je nu recht hier op hebt of niet kan pas echt bepaald worden door de instantie die hier over gaat, namelijk het UWV. Op Uitkeringsinfo.nl kun je meer lezen over een uitkering aanvragen en de verschillende mogelijkheden die er zijn en eisen die er gesteld worden. Zo ben je zelf goed voorbereid op wat er komen gaat. Ook kunnen zij jou meteen doorverbinden met de mensen van het UWV.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn