Profiteer van een voordelige courtage

23 april 2020

Posted in Financiƫn en Verzekeringen

Als je je huis gaat verkopen, dan gebruik je vaak de diensten van een makelaar. Deze makelaar moet betaald worden voor deze diensten en vaak gebeurt dat aan de hand van een courtage. Het is dan ook belangrijk om te weten wat een courtage precies is en hoe je de variaties moet duiden. Daarvoor kun je deze tekst verder lezen en je kunt de website van makelaarkosten.nl bezoeken. Een courtage is een percentage van de verkoopprijs. Dus als je makelaar de woning weet te verkopen voor 2 ton, dan wordt er over die 2 ton een percentage berekend en dat is dan de beloning voor de makelaar. Een percentage van 2% levert een makelaar dan ook 2000 euro op. Zo zie je dus dat een verschil van 0.5% aan makelaarscourtage een bedrag van 500 euro kan kosten of opleveren. Maar hier zit ook het voordeel of het gevaar van een courtage. Het is verleidelijk kom te kiezen voor de makelaar met de laagste courtage. Maar het is uiteraard mogelijk dat deze makelaar je woning verkoopt voor een vrij laag bedrag. Hoewel je dankzij dit lage bedrag en de lage courtage dus weinig makelaarskosten hebt, levert je woning je ook minder op. Een makelaar met een hogere makelaarscourtage zou wellicht veel beter zijn best doen of over meer expertise kunnen beschikken. Hij of zij weet je woning daardoor voor een veel hoger bedrag te verkopen. Hoewel de makelaar daardoor ook meer winst maakt voor zijn kantoor, ontvang jij op jouw beurt ook een veel mooier bedrag voor je woning. De courtage is dus een soort dubbel snijdend zwaard. Het kan in je voordeel werken, maar het kan ook in je nadeel werken. Het voordeel is dat een makelaarscourtage ervoor zorgt dat een makelaar beter zijn best doet omdat hij of zij weet dat zijn beloning afhangt van zijn of haar succes. Maar het nadeel is dat jij daardoor dus ook meer aan de makelaar moet betalen als hij inderdaad heel succesvol blijkt te zijn. Aan de andere kant is het ook zo dat wanneer een makelaar onder de maat presteert en niet zo’n mooi bedrag weet veilig te stellen voor je woning, dan hoef je in ieder geval ook niet al te veel makelaarskosten te betalen. Een lage courtage kan dus zeker in je voordeel werken als het is verbonden aan een ervaren makelaar die zich 100% voor je inzet. 

Moet ik altijd kiezen voor een makelaar met een courtage?

Je hoeft zeker niet per se te kiezen voor een makelaar die met een makelaarscourtage werkt. Er zijn ook makelaars die gewoon een pakket aanbieden voor 1 vaste prijs. De voor- en nadelen van zo’n constructie zijn natuurlijk duidelijk. Het voordeel is dat je meteen weet wat je kosten zullen zijn. Nadeel is dat een makelaar betaald wordt ongeacht zijn of haar succes. 

Kijk voor meer informatie op makelaarkosten.nl

Mocht je meer willen weten over de verschillende kosten waar je mee te maken kunt krijgen, dan kun je terecht op de site van makelaarkosten.nl. Je vindt op de site bijvoorbeeld ook specifieke informatie over onderwerpen als: 

  • Gangbare makelaarskosten
  • NVM makelaarskosten
  • BTW van een makelaar

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn