Meer dan alleen EPDM.

1 augustus 2019

Posted in Webwinkels en Webshops

EPDM XL is de specialist van EPDM van Nederland, België en Duitsland. Bij hen vindt je alles voor het maken van een professionele EPDM dak. EPDM dakbedekking voor het maken van een groot of klein dak, alle EPDM materialen vind je bij EPDM XL. Bij EPDM XL bieden ze scherpe prijzen en verkopen ze EPDM van een zeer hoge kwaliteit zodat je jarenlang plezier hebt van je dak. Naast de benodigdheden voor de verwerking van EPDM dakbedekking zoals de juiste EPDM lijm en kit en EPDM helemwaterafvoeren, verkopen ze ook daktrommen voor de afwerking van de dakfolie. 

Basisinformatie omtrent EPDM

EPDM is de afkorting van Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, en is een groep van synthetische rubbers of elastomeren. Het wordt verkregen door de polymerisatie van etheen (=ethyleen), propeen (=propyleen) en een dieen, dit is een onverzadigde koolwaterstof met twee dubbele bindingen. EPDM is dus een terpolymeer, dit is een polymeer verkregen uit drie monomeren. Het is een waterdichte rubbersoort die erg geschikt is voor het bedekken van daken. Het is weliswaar niet de goedkoopste dakbedekking, maar wel één van de beste voor platte daken. Zo heeft het een zeer lange levensduur en vereist het nagenoeg geen onderhoud. 

De kostprijs voor het plaatsen van een EPDM dak afhankelijk van verschillende factoren. Enkele factoren hiervan zijn:

  • De totale oppervlakte van het dak
  • Het soort EPDM
  • Het type dak waar het om gaat

Ook andere werkzaamheden kunnen de prijs beïnvloeden. Soms is er namelijk een dakrenovatie nodig alvorens men de nieuwe dakbedekking kan plaatsen. De oude bedekking van het dak wordt dan verwijderd en eventueel moet de dakconstructie zelfs vernieuwd worden. In andere gevallen is zo’n hele dakrenovatie niet nodig en kan de rubberen folie gewoon over de bestaande dakbedekking gelegd worden. Natuurijk is EPDM ook geschikt voor platte daken bij nieuwbouwprojecten. 

De prijs voor de plaatsing van een EPDM dakbedekking bedraagt gemiddeld 50 euro per vierkante meter. Indien de oude dakbedekking en dakconstructie verwijderd moeten worden, moet je rekenen op een kostprijs die heel wat hoger zal liggen. Ook het plaatsen van dakisolatie zal extra kosten met zich meebrengen. 

Voordelen van EPDM op je dak

Enkele voordelen van het aanbrengen en gebruiken van EPDM som ik graag hieronder voor je op:

  • Het heeft een lange levensduur. Een EPDM dakbedekking gaat gemiddeld zo’n 40 a 50 jaar mee. 
  • Het scheurt ook niet. Door de specifieke samenstelling (met elastomeren) is EPDM een erg elastisch materiaal. Zowel in de brandende zon als in de vrieskou blijft het materiaal zijn elasticiteit behouden en zal het niet gaan scheuren onder invloed van krimp- en uitzet spanningen van het dak.
  • Het heeft geen onderhoud nodig. Treedt er toch een beschadiging op, dan is deze doorgaans met een zelfklevende folie eenvoudig te herstellen. Het EPDM zal niet doorscheuren, dus beschadigingen blijven altijd klein en zeer oppervlakkig. 
  • Het blijft beloopbaar. Vanwege de stabiliteit van een EPDM dakbedekking blijft deze zeer beloopbaar. Het rubbers gaat immers niet smelten zoals bitumen en bij vrieskou zal het ook niet scheuren wanneer je er overheen loopt. 
  • Het is een ideale ondergrond voor groendaken. Aangezien EPDM waterdicht en wortelbestendig is, vormt het een ideale ondergrond voor groendaken. Op die manier kan je een meer natuurlijke look creëren dan die van synthetisch dakrubber. 
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn